KUNST UIT HET HART

Judy van Vliet0641212836
judyvanvliet@gmail.com

Memento Mori 

Rouwverwerking in beelden

 

De confrontatie met de eindigheid van het leven, haar moeder overleed in april 2015, bracht Judy van Vliet, beeldend kunstenaar uit Woerden, tot het idee om met spullen uit haar ouderlijk huis, het leven van haar moeder te verbeelden en memoreren.  

Het omvormen tot nieuwe dingen schept ruimte in het verdriet. Rouwen wordt beleving zonder woorden. Met textiel, verf, foto's en tekstfragmenten uit gedichten van haar moeder ontstaat een nieuw perspectief: een leven zonder moeder. Een plaats waar mooie en duistere herinneringen van moeder en dochter door de tijd heen vervlechten en wortelen in een stevig, hernieuwd fundament.

De rode mantel der liefde staat centraal: 24 hoofdzonden, emoties en karaktereigenschappen worden verhuld, bedekt en verfraaid. Twee kanten van het leven worden belicht: het verdriet, de dood van het zusje, de handicap van de moeder en de onrust maar ook de vreugde in het leven, haar vertrouwen en zorgzaamheid: in liefdevolle beelden zal het tot stof vergaan.

 

Foto's in galerie: Sanne Popijus

Illustraties

Illustraties maak ik op twee manieren:

In Procreate, een tekenprogramma op de tablet. Het geeft me vrijheid om eindeloos te schetsen met heel veel verschillende brushes, pencils, structuren en kleuren. Onderwerpen zijn beelden uit mijn kindertijd of ik werk in opdracht.

Mixed media: collagetechniek, potlood, verf en pastel. Het knippen geeft rust en focus. Soms ben ik dagen vormen aan het knippen en verzamelen. Geordend op kleur of stijl. Ik verzamel oude kunstcatalogi speciaal voor dit werk. Het papier is stevig en het drukwerk is kwalititatief goed. Ook behoud het op lange termijn zijn kleur.