Kunst uit het hart

Judy van Vliet


0641212836
judyvanvliet@gmail.com

Memento Mori 

Rouwverwerking in beelden

 

De confrontatie met de eindigheid van het leven, haar moeder overleed in april 2015, bracht Judy van Vliet, beeldend kunstenaar uit Woerden, tot het idee om met spullen uit haar ouderlijk huis, het leven van haar moeder te verbeelden en memoreren.  

Het omvormen tot nieuwe dingen schept ruimte in het verdriet. Rouwen wordt beleving zonder woorden. Met textiel, verf, foto's en tekstfragmenten uit gedichten van haar moeder ontstaat een nieuw perspectief: een leven zonder moeder. Een plaats waar mooie en duistere herinneringen van moeder en dochter door de tijd heen vervlechten en wortelen in een stevig, hernieuwd fundament.

De rode mantel der liefde staat centraal: 24 hoofdzonden, emoties en karaktereigenschappen worden verhuld, bedekt en verfraaid. Twee kanten van het leven worden belicht: het verdriet, de dood van het zusje, de handicap van de moeder en de onrust maar ook de vreugde in het leven, haar vertrouwen en zorgzaamheid: in liefdevolle beelden zal het tot stof vergaan.

 

Foto's in galerie: Sanne Popijus

De kunstenaar

 

In 1960 werd ik geboren. In Noord Holland.

Als klein meisje van 3 jaar maakte ik mijn eerste tekening. Een mens. Een hoofd met daaraan vast armen en benen. De tekeningen werden steeds gedetailleerder naarmate ik ouder werd, maar het thema bleef MENS. Kind met hond, boer en boerin, kind met paard, een familie, mens met vogel, moeder en kind, twee zussen, enzovoorts. Mijn moeder bewaarde de stapels werkjes in vele plak- en schetsboeken.

Mijn thema is nog steeds de mens. De spirituele mens in tijd en ruimte. De kwetsbare, maar daardoor ook zo boeiende mens met zijn levensvragen over dood en leven, vreugde, verdriet en geluk.

Naast het bezig zijn met kunst heb ik altijd met groepen mensen gewerkt.  Met jonge kinderen, jeugd, volwassenen en ouderen in het onderwijs en de gezondheidszorg. De ervaring die ik heb opgedaan gebruik ik in mijn beeldend werk. Ik deel graag mijn creativiteit met anderen. Momenteel werk ik met ouderen met dementie in de dagbesteding, waar levensverhalen een belangrijke rol spelen. Creativiteit werkt helend en geeft rust bij deze doelgroep.

Ik ben ook auteur voor uitgeverij BSL voor de serie Pasklaar. Mijn ideeen voor creatieve activiteiten voor de dagbestedingssector beschrijf ik voor publicatie.

Als geliefd kind van God ben ik geraakt door de monastieke traditie en kom sinds 2005 met grote regelmaat in kloosters voor een retraite. Meditatie en stilte raakt mijn hart en opent mij voor de heilige Geest en geeft mij letterlijk inspiratie om de schoonheid van de schepping te verbeelden en dichter bij de Bron te komen, in de hoop dat ook de toeschouwer aangeraakt wordt.

 Opleidingen die ik heb gevolgd:  Marnixkweekschool, Hoge school voor de Kunsten Utrecht, Hoge school Leiden (sociaal kunstzinnige therapie), jaartraining coaching.