Kunst uit het hart

Judy van Vlietjudyvanvliet@gmail.com

KUNST UIT HET HART

Uit mijn beeldend werk spreekt een bijzonder fascinatie voor de mens als scheppend, vergankelijk en kwetsbaar individu. Oude kunst, verhalen, teksten van mystici, muziek, de natuur en het leven zelf zijn onderwerpen die mij inspireren tot beelden. Thema's gekoppeld aan levensvragen intrigeren mij: leven en dood, liefde, lijden, bewustzijn en emoties.

Mijn werk nodigt uit tot stil nadenken. Innerlijke beelden vertellen een verhaal. Een onzichtbare wereld wordt zichtbaar gemaakt. Ik breng je bij je eigen reflecties en beschouwingen.   

Een in de loop der jaren verzameld afbeeldingenarchief helpt mij om mijn gedachten te ordenen. Na veel kijken, zoeken, sorteren, knippen en schuiven worden beeldfragmenten, in combinatie met teken-, schilder-, druk-, collage- en fotografische technieken, tot een eenheid gebracht. De werken worden gemaakt in symbolische beeldtaal op papier, doek of textiel. Het resultaat is een momentopname. Transparant, gelaagd en kleurig als het leven zelf.

Ik word enthousiast over het organiseren van exposities, workshops en kunstprojecten.

 

 

De kunstenaar

 

Als klein meisje van 3 jaar maakte ik mijn eerste tekening. Een mens. Een hoofd met daaraan vast armen en benen. De tekeningen werden steeds gedetailleerder naarmate ik ouder werd, maar het thema bleef MENS. Kind met hond, boer en boerin, kind met paard, een familie, mens met vogel, moeder en kind, twee zussen, enzovoorts. Mijn moeder bewaarde de stapels werkjes in vele plak- en schetsboeken.

Mijn thema is nog steeds de mens. De spirituele mens in tijd en ruimte. De kwetsbare, maar daardoor ook zo boeiende mens met zijn levensvragen over dood en leven, vreugde, verdriet en geluk.

Naast het bezig zijn met kunst heb ik altijd met groepen mensen gewerkt. Met jonge kinderen, jeugd, volwassenen en ouderen in het onderwijs en de gezondheidszorg. Ik deel graag mijn creativiteit met anderen door het geven van workshops. Mijn motto is:

Iedereen is creatief!

Ik ben geraakt door de monastieke traditie en kom sinds 2005 met grote regelmaat in kloosters voor een retraite. Meditatie en stilte raakt mijn hart en geeft mij letterlijk inspiratie om de schoonheid van de schepping te verbeelden en dichter bij de Bron te komen, in de hoop dat ook de toeschouwer aangeraakt wordt door mijn werk.

Sinds 2020 heeft mijn beeldend werk zich vernieuwd en ontwikkeld. Naast collegatechniek en schilderen ben ik meer gaan fotograferen en bewerk de foto's digitaal. Ook grafische technieken zoals monotype en linosnedes gebruik ik in dit proces.

 Opleidingen die ik heb gevolgd:  Marnixkweekschool, Hoge school voor de Kunsten Utrecht, Hoge school Leiden (sociaal kunstzinnige therapie), jaartraining coaching.