Kunst uit het hart

Judy van Vlietjudyvanvliet@gmail.com

KUNST UIT HET HART

Uit mijn beeldend werk spreekt een bijzonder fascinatie voor de mens als scheppend, vergankelijk en kwetsbaar individu. Oude kunst, verhalen, teksten van mystici, muziek, de natuur en het leven zelf zijn onderwerpen die mij inspireren tot beelden. Thema's gekoppeld aan levensvragen intrigeren mij: leven en dood, liefde, lijden, bewustzijn en emoties.

Mijn werk nodigt uit tot stil nadenken. Innerlijke beelden vertellen een verhaal. Een onzichtbare wereld wordt zichtbaar gemaakt. Ik breng je bij je eigen reflecties en beschouwingen.   

Een in de loop der jaren verzameld afbeeldingenarchief helpt mij om mijn gedachten te ordenen. Na veel kijken, zoeken, sorteren, knippen en schuiven worden beeldfragmenten, in combinatie met teken-, schilder-, druk-, collage- en fotografische technieken, tot een eenheid gebracht. De werken worden gemaakt in symbolische beeldtaal op papier, doek of textiel. Het resultaat is een momentopname. Transparant, gelaagd en kleurig als het leven zelf.

Ik word enthousiast over het organiseren van exposities, workshops en kunstprojecten.

 

De kunstenaar

 

Judy van Vliet is geboren in 1960 in Noord Holland.

Als klein meisje van 3 jaar maakte ze haar eerste tekening. Een mens. Een hoofd met daaraan vast armen en benen. De tekeningen werden steeds gedetailleerder naarmate ze ouder werd, maar het thema bleef MENS. Kind met hond, boer en boerin, kind met paard, een familie, mens met vogel, moeder en kind, twee zussen, enzovoorts. Haar moeder bewaarde de stapels werkjes in vele plak- en schetsboeken.

Haar thema is nog steeds de mens. De spirituele mens in tijd en ruimte. De kwetsbare, maar daardoor ook zo boeiende mens met zijn levensvragen over dood en leven, vreugde, verdriet en geluk.

Naast het bezig zijn met kunst heeft Judy van Vliet altijd met groepen mensen gewerkt.  Met jonge kinderen, jeugd, volwassenen en ouderen in het onderwijs en de gezondheidszorg. De ervaring die ze opdoet verwerkt ze in haar beeldend werk. Judy deelt haar creativiteit graag met groepen. Momenteel werkt ze met dementerende ouderen in de dagbesteding, waar levensverhalen een belangrijke rol spelen.

 

Judy van Vliet heeft de volgende opleidingen gevolgd:  Marnixkweekschool, Hoge school voor de Kunsten Utrecht, Hoge school Leiden (sociaal kunstzinnige therapie)