Kunst uit het hart

Judy van Vliet


0641212836
judyvanvliet@gmail.com

Memento Mori 

Rouwverwerking in beelden

 

De confrontatie met de eindigheid van het leven, haar moeder overleed in april 2015, bracht Judy van Vliet, beeldend kunstenaar uit Woerden, tot het idee om met spullen uit haar ouderlijk huis, het leven van haar moeder te verbeelden en memoreren.  

Het omvormen tot nieuwe dingen schept ruimte in het verdriet. Rouwen wordt beleving zonder woorden. Met textiel, verf, foto's en tekstfragmenten uit gedichten van haar moeder ontstaat een nieuw perspectief: een leven zonder moeder. Een plaats waar mooie en duistere herinneringen van moeder en dochter door de tijd heen vervlechten en wortelen in een stevig, hernieuwd fundament.

De rode mantel der liefde staat centraal: 24 hoofdzonden, emoties en karaktereigenschappen worden verhuld, bedekt en verfraaid. Twee kanten van het leven worden belicht: het verdriet, de dood van het zusje, de handicap van de moeder en de onrust maar ook de vreugde in het leven, haar vertrouwen en zorgzaamheid: in liefdevolle beelden zal het tot stof vergaan.

 

Foto's in galerie: Sanne Popijus

De kunstenaar

 

Judy van Vliet is geboren in 1960 in Noord Holland.

Als klein meisje van 3 jaar maakte ze haar eerste tekening. Een mens. Een hoofd met daaraan vast armen en benen. De tekeningen werden steeds gedetailleerder naarmate ze ouder werd, maar het thema bleef MENS. Kind met hond, boer en boerin, kind met paard, een familie, mens met vogel, moeder en kind, twee zussen, enzovoorts. Haar moeder bewaarde de stapels werkjes in vele plak- en schetsboeken.

Haar thema is nog steeds de mens. De spirituele mens in tijd en ruimte. De kwetsbare, maar daardoor ook zo boeiende mens met zijn levensvragen over dood en leven, vreugde, verdriet en geluk.

Naast het bezig zijn met kunst heeft Judy van Vliet altijd met groepen mensen gewerkt.  Met jonge kinderen, jeugd, volwassenen en ouderen in het onderwijs en de gezondheidszorg. De ervaring die ze opdoet verwerkt ze in haar beeldend werk. Judy deelt haar creativiteit graag met groepen. Momenteel werkt ze met dementerende ouderen in de dagbesteding, waar levensverhalen een belangrijke rol spelen.

 

Judy van Vliet heeft de volgende opleidingen gevolgd:  Marnixkweekschool, Hoge school voor de Kunsten Utrecht, Hoge school Leiden (sociaal kunstzinnige therapie)