Kunst uit het hart

Judy van Vliet


0641212836
judyvanvliet@gmail.com

Memento Mori 

Rouwverwerking in beelden

 

De confrontatie met de eindigheid van het leven, haar moeder overleed in april 2015, bracht Judy van Vliet, beeldend kunstenaar uit Woerden, tot het idee om met spullen uit haar ouderlijk huis, het leven van haar moeder te verbeelden en memoreren.  

Het omvormen tot nieuwe dingen schept ruimte in het verdriet. Rouwen wordt beleving zonder woorden. Met textiel, verf, foto's en tekstfragmenten uit gedichten van haar moeder ontstaat een nieuw perspectief: een leven zonder moeder. Een plaats waar mooie en duistere herinneringen van moeder en dochter door de tijd heen vervlechten en wortelen in een stevig, hernieuwd fundament.

De rode mantel der liefde staat centraal: 24 hoofdzonden, emoties en karaktereigenschappen worden verhuld, bedekt en verfraaid. Twee kanten van het leven worden belicht: het verdriet, de dood van het zusje, de handicap van de moeder en de onrust maar ook de vreugde in het leven, haar vertrouwen en zorgzaamheid: in liefdevolle beelden zal het tot stof vergaan.

 

Foto's in galerie: Sanne Popijus

Welkom op mijn website!

 Hedendaagse religieuze kunst

Uit het werk van Judy van Vliet spreekt een bijzondere fascinatie voor de mens als scheppend, vergankelijk en kwetsbaar individu. Oude (religieuze) kunst, verhalen en teksten, muziek, de natuur en het leven zelf zijn onderwerpen die haar inspireren. De thema's die in haar werk naar voren komen zijn gekoppeld aan levensvragen over: leven en dood, liefde, het lijden, bewustzijn en emoties.

Haar werk nodigt uit tot stil nadenken. Innerlijke beelden vertellen een verhaal. Een onzichtbare wereld wordt zichtbaar gemaakt. De beleving van de kunstenaar neemt ons mee naar onze eigen reflecties en beschouwingen.

Een in de loop der jaren verzameld afbeeldingenarchief helpt haar om gedachten te ordenen. Na veel kijken, zoeken, sorteren, knippen en schuiven worden beeldfragmenten, in combinatie met teken-, schilder-, druk-, collage- en fotografische technieken, tot een eenheid gebracht. De werken worden gemaakt in symbolische beeldtaal op papier, doek of textiel. Het resultaat is een momentopname. Transparant, gelaagd en kleurig als het leven zelf.

 

Judy van Vliet exposeert, organiseert workshops en kunstprojecten.

en-Actualiteiten

Klankbeeldpresentatie Via Crucis Veertien ingetogen, sobere...