Kunst uit het hart

Judy van Vlietjudyvanvliet@gmail.com

KUNST UIT HET HART

Uit mijn beeldend werk spreekt een bijzonder fascinatie voor de mens als scheppend, vergankelijk en kwetsbaar individu. Oude kunst, verhalen, teksten van mystici, muziek, de natuur en het leven zelf zijn onderwerpen die mij inspireren tot beelden. Thema's gekoppeld aan levensvragen intrigeren mij: leven en dood, liefde, lijden, bewustzijn en emoties.

Mijn werk nodigt uit tot stil nadenken. Innerlijke beelden vertellen een verhaal. Een onzichtbare wereld wordt zichtbaar gemaakt. Ik breng je bij je eigen reflecties en beschouwingen.   

Een in de loop der jaren verzameld afbeeldingenarchief helpt mij om mijn gedachten te ordenen. Na veel kijken, zoeken, sorteren, knippen en schuiven worden beeldfragmenten, in combinatie met teken-, schilder-, druk-, collage- en fotografische technieken, tot een eenheid gebracht. De werken worden gemaakt in symbolische beeldtaal op papier, doek of textiel. Het resultaat is een momentopname. Transparant, gelaagd en kleurig als het leven zelf.

Ik word enthousiast over het organiseren van exposities, workshops en kunstprojecten.

 

Ik draag de adem van alles wat leeft

Ik draag de adem van alles wat leeft - De titel is een fragment uit een van de geschriften van Hildegard van Bingen, een 12de eeuwse duitse mystica en abdis. Haar visioenen, met name over de Heilige Geest, de kosmos, de Sancta Viriditas (het “heilige groen”) en haar kennis over de geneeskracht van planten, hebben mij geïnspireerd tot het maken van een 2-dimensionale verbeelding van de Schepping. Qua vorm, kleur en getallensymboliek verwijst dit werk naar de roosvensters in deze kerk en in oude kathedralen. Techniek: acrylverf, plantaardige verf, bladmetaal en knipsels op hout

Handen die dragen en verbinden - In diverse workshops hebben parochianen (jong en oud) meegewerkt aan de totstandkoming van dit 3-dimensionale beeld. Vijftig handen zijn er gemaakt. Alles wat leeft komt samen in dit werk: dieren, vruchten, bloemen, mineralen, planten die helend zijn voor de luchtwegen zodat levensadem vrij kan stromen (volgens Hildegard) en natuurlijke materialen. Het doet een beroep op ons mensen om zorg te dragen voor de wereld en alles wat daarop leeft, vol liefde en passie, geïnspireerd door de Geest, in dit werk gesymboliseerd door de witte duif.

Techniek: klei, metaalverf, lak, textiel, taxidermie, natuurlijke materialen, knipsels

In de Geest van Hildegard - banier

Techniek: sublimatiedruk in fullcolour op textiel

Alles wat leeft is onderling verbonden. De beweging van binnen naar buiten en vice versa herinnert ons aan de cyclus van leven en dood. In- en uitademing. Licht en donker. Materie en Geest. Steen, plant, dier en mens: alles is in alles. De cirkel is rond.

Foto's in galerie: Aart Sliedrecht