Kunst uit het hart

Judy van Vliet


0641212836
judyvanvliet@gmail.com

Memento Mori 

Rouwverwerking in beelden

 

De confrontatie met de eindigheid van het leven, haar moeder overleed in april 2015, bracht Judy van Vliet, beeldend kunstenaar uit Woerden, tot het idee om met spullen uit haar ouderlijk huis, het leven van haar moeder te verbeelden en memoreren.  

Het omvormen tot nieuwe dingen schept ruimte in het verdriet. Rouwen wordt beleving zonder woorden. Met textiel, verf, foto's en tekstfragmenten uit gedichten van haar moeder ontstaat een nieuw perspectief: een leven zonder moeder. Een plaats waar mooie en duistere herinneringen van moeder en dochter door de tijd heen vervlechten en wortelen in een stevig, hernieuwd fundament.

De rode mantel der liefde staat centraal: 24 hoofdzonden, emoties en karaktereigenschappen worden verhuld, bedekt en verfraaid. Twee kanten van het leven worden belicht: het verdriet, de dood van het zusje, de handicap van de moeder en de onrust maar ook de vreugde in het leven, haar vertrouwen en zorgzaamheid: in liefdevolle beelden zal het tot stof vergaan.

 

Foto's in galerie: Sanne Popijus

Ik draag de adem van alles wat leeft

Ik draag de adem van alles wat leeft - De titel is een fragment uit een van de geschriften van Hildegard van Bingen, een 12de eeuwse duitse mystica en abdis. Haar visioenen, met name over de Heilige Geest, de kosmos, de Sancta Viriditas (het “heilige groen”) en haar kennis over de geneeskracht van planten, hebben mij geïnspireerd tot het maken van een 2-dimensionale verbeelding van de Schepping. Qua vorm, kleur en getallensymboliek verwijst dit werk naar de roosvensters in deze kerk en in oude kathedralen. Techniek: acrylverf, plantaardige verf, bladmetaal en knipsels op hout

Handen die dragen en verbinden - In diverse workshops hebben parochianen (jong en oud) meegewerkt aan de totstandkoming van dit 3-dimensionale beeld. Vijftig handen zijn er gemaakt. Alles wat leeft komt samen in dit werk: dieren, vruchten, bloemen, mineralen, planten die helend zijn voor de luchtwegen zodat levensadem vrij kan stromen (volgens Hildegard) en natuurlijke materialen. Het doet een beroep op ons mensen om zorg te dragen voor de wereld en alles wat daarop leeft, vol liefde en passie, geïnspireerd door de Geest, in dit werk gesymboliseerd door de witte duif.

Techniek: klei, metaalverf, lak, textiel, taxidermie, natuurlijke materialen, knipsels

In de Geest van Hildegard - banier

Techniek: sublimatiedruk in fullcolour op textiel

Alles wat leeft is onderling verbonden. De beweging van binnen naar buiten en vice versa herinnert ons aan de cyclus van leven en dood. In- en uitademing. Licht en donker. Materie en Geest. Steen, plant, dier en mens: alles is in alles. De cirkel is rond.

Foto's in galerie: Aart Sliedrecht